• Artrose en broccoli

  'Broccoli helpt bij artrose'  Een ingrediënt uit broccoli is mogelijk de sleutel tot het voorkomen of vertragen van artrose. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van de University of East Anglia.

  Het onderzoek in het laboratorium laat zien dat sulforafaan de vernietiging van kraakbeen in gewrichten vertraagt. De onderzoekers vonden dat muizen op een dieet rijk aan het antioxidant significant minder kraakbeenschade en artrose hadden, dan muizen met een normaal voedingspatroon.

  Broccoli


  Sulforafaan vind je in groenten uit de kruisbloemenfamilie zoals spruitjes en kool, maar vooral in broccoli. Het blokkeert de enzymen die gewrichtsvernietiging veroorzaken door een sleutelmolecuul dat ontstekingen veroorzaakt te stoppen.

  Mogelijkheden


  "De resultaten zijn veelbelovend", aldus onderzoeker Ian Clark. "Op deze manier kunnen we niet alleen mensen met artrose behandelen, maar we kunnen mensen zonder klachten ook vertellen hoe ze hun gewrichten beschermen." De onderzoek legt uit dat operaties bij mensen met artrose heel succesvol zijn, maar dat het niet een echte oplossing is. "Voorkomen of het proces vertragen zijn heel belangrijk en mogelijk kan dat in de toekomst met voeding."
  Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Arthritis & Rheumatism. Op kleine schaal kijken onderzoekers van de Norwich Medical School nu of het eten van broccoli hetzelfde effect heeft op het menselijke gewricht. Hier zijn nog geen resultaten van bekend.

  bron: link