• Corona-virus
  Momenteel krijgen we veel vragen over het Corona-virus (covid-19)

  Wij zijn als praktijk weer volledig aan het werk. Op het moment kunnen alleen de werkdagen van de individuele collega's iets anders zijn dan u normaal bent gewend.

  Wel is het belangrijk om de hygiene regels als zelf een handdoek meenemen en handgel gebruiken bij binnenkomst  vol te houden.
  Daarnaast vragen wij of u alleen wil komen om minder mensen tegelijk in de wachtkamer te hebben. En blijft de regel dat u thuis moet blijven bij verkoudsheidsklachten zowel met als zonder koorts.

  Wij raden aan om eerst te overleggen met ons als u volgende aandoeningen heeft:

  copd

  ernstige hartklachten

  verslechterde weerstand

  oncologie

   

  bij onzekerheid kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

   

  Algemene informatie:


  In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. In Nederland, maar ook wereldwijd, worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

  Wat kun je zelf doen?


  De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

  • Was je handen regelmatig

  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog

  • Gebruik papieren zakdoekjes

  • Geen handen schudden

  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt


  Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

  Patiënten met nieuw coronavirus


  In Nederland werd op 27 februari de eerste patiënt met het virus gevonden. Ook in andere landen, binnen en buiten Europa, dook het virus eerder al op.

  Klik hier voor meer informatie over de verspreiding.

  Symptomen nieuw coronavirus


  Mensen met het nieuwe coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid. Dit nieuwe coronavirus wijkt af van de bekende coronavirussen die bij mensen voorkomen.

  Besmettelijkheid


  De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt.

  Nederland


  In Nederland is het coronavirus inmiddels bij meerdere mensen aangetoond. Bij patiënten in Nederland wordt nauwkeurig in kaart gebracht met wie de patiënt contact heeft gehad. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  monitort alle contacten om de kans op verspreiding van de ziekte zo klein mogelijk te houden.

  Voorbereiding


  Nederlandse infectieziekteartsen worden door het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  geïnformeerd over de laatste stand van zaken en de ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus. Verder testen laboratoria in heel Nederland patiënten waarbij het vermoeden bestaat dat zij het virus zouden kunnen hebben. Deze test kan alleen door de GGD of een ziekenhuis worden aangevraagd. Alle GGD’en en ziekenhuizen zijn op de hoogte van de protocollen hoe je met een patiënt moet omgaan en welke maatregelen genomen moeten worden.

  Reizigers


  Het Ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de situatie buiten Nederland nauwlettend in de gaten en past waar nodig het reidadvies aan. Kijk hier voor alle actuele reisadviezen.

  Thuisblijven of bellen naar de huisarts?


  Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?

  Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild.

  Worden je klachten erger?

  • Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk?


  Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

  RIVM