• Kun je met een ‘nieuwe knie’ nooit meer knielen?
  Onlangs was ik bij de orthopeed vanwege mijn toekomstige knieoperatie ('nieuwe knie'). Er werd gezegd dat knielend werk er niet meer bij is, zelfs 10 minuten op de hurken was al taboe. Is dat inderdaad zo of geldt dat bij een bepaalde prothese en/of materiaalsoort?  Mark Chen, fysiotherapeut

  In de afgelopen jaren ben ik dit probleem vaker tegengekomen met soortgelijke patiënten. Het probleem zat hem toendertijd in het volgende: de mechaniek van de prosthetische knie is anders dan die van je eigen knie. Het is tot zover onmogelijk om een knie 100 procent na te maken, dus een 'nieuwe knie' is een constructie die zo veel mogelijk lijkt op een nieuwe knie. Een van de beperkingen hiervan is dat een prosthetische knie niet dezelfde beweeglijkheid heeft. Bij een bepaalde hoek komen de stukken die samen het gewricht vormen simpelweg met elkaar in contact en dan is verder buigen niet mogelijk.

  Het is dus niet zo dat het niet mag of uit den boze is, het zal mechanisch gezien niet mogelijk zijn. Nu zijn er uiteraard mogelijkheden om nog steeds knielend werk te doen waarbij de nieuwe knie in een acceptabele hoek geplaatst wordt  (zie voorbeelden hieronder).

  We zijn ondertussen ook alweer een paar jaar verder en de ontwikkelingen hebben niet stilgestaan. Ik zou niet verbaasd zijn als we ondertussen nieuwe prothesen hebben die de hoek wél kunnen maken, maar of die al bestaan en beschikbaar zijn voor het 'publiek' kan ik niet met zekerheid zeggen. Overleg even met je orthopeed over de mogelijkheden en als een beperking in de beweeglijkheid niet te voorkomen is, dan zullen we er omheen moeten werken. Veel succes!

   

  Bron: gezondheidsnet